同等学力英语阅读理解题解。满满的干货

  在我们备考英语途中,阅读理解是一项非常重要的技能。无论是在学校的学习生活中,还是在日常生活和工作中,我们都需要通过阅读理解来获取各种信息。对于同等学力的英语学习者来说,掌握阅读理解的技巧和方法尤为重要,所以为同学们介绍一种阅读理解的解题思路。 

  Money is the root of all evil and new study claims there may be some truth behind the saying. Scientists at the University of California Berkeley,US, announced on February 27 that rich people are more likely to do immoral things, such as lie or cheat,than poorer people. The scientists did a series of eight experiments.They published their findings online in the Proceedings of the National Academy of Sciences ( PNA).(由俗语引出实验)

  They carried out the first two experiments from the sidewalk near Berkeley. They noted that drivers of newer and more expensive cars were more likely to cut off other cars and pedestrians at crosswalks. Nearly 45 percent of people driving expensive cars ignored a pedestrian compared with only 30 percent of people driving more modest cars.(实验过程)

  In another experiment, a group of college students was asked if they would do immoral things in various everyday situations.Examples included taking printer paper from work and not telling a salesperson when he or she gave back more change. Students from higher-class families were more likely to act dishonestly.(实验过程)

  According to the scientists, rich people often think money can get them out of trouble. This makes them less afraid to take risks. It also means they care less about other people’s feelings.(实 验总结)

  Finally, it just makes them greedier.“Higher wealth status seems to make you want even more,and that increased want leads you to bend the rules or break the rules to serve your self-interest,” said Paul Piff,lead scien tist of the study.(实验总结)

  Piff pointed out that the findings don’t mean that all rich people are untrustworthy or all poor people honest. He said the experiments were to show how people living in different social situations express their instincts and values in different ways.(实验总结)

  1、By saying “money is the root of all evil”,the author wants to .

  A. link wealth with bad behavior

  B. draw readers’ attention to the research

  C. show how the saying proves the findings

  D. defend rich people who do immoral things

  2、 According to the scientists,which is NOT the factor that makes rich people immoral?

  A.They welcome risks.

  B.They have more desires.

  C. They believe money talks.

  D.They become more selfish.

  3、Why did the scientists do the experiments?

  A. To show how social status affects people’s morality.

  B. To show people’s instincts and values in different ways.

  C. To test whether the saying “money is the root of all evil” is true.

  D. To show the difference between higher-class people and lower-class people.

  4、What does the passage really want to show us?

  A. The poor are respectable.

  B. Money is the root of all evil.

  C. All rich people are untrustworthy.

  D. The rich are more likely to act badly.

  解题思路,精解精析:

  1、【B】细节题。第一段题目问的是通过说“金钱是万恶之源”,作者想要____。直接根据 关键词定位到第1段,根据段落大意可以知道作者是以俗语“金钱是万恶之源”引出本文的话 题,即科学家们做的这个实验:富人是否比穷人更有可能做不道德的事。故选 B 项。A 项 “把财富和不良行为联系起来”和 D 项“为做不道德事情的富人辩护”均未提到占全文很 大篇幅的 study,先排除;C 项“展示这个俗语是如何证明这些发现的”因果关系反了;

  2、【A】细节题。题目问的哪一项不是使富人不道德的因素? 根据题目可以先锁定到最后 3 个总结段落。由倒数第二、三段可知,有钱人总认为钱能帮他们摆脱困境,这使得他们不怕 去冒险,但不能说他们喜欢去冒险,所以 A 项“他们欢迎冒险或风险”说法不对,为正确 选项。B 项“他们有更多欲望。”,C 项 money talks 指的是“有钱能使鬼推磨”。D 项“他们 变得更加自私。”均符合原文表述。

  3、【A】细节题。题目问的是科学家们为什么做这些实验?根据题目可以先锁定到最后3 个总结段落。然后由倒数第一段最后一句“He said the experiments were to show how people living in different social situations express their instincts and values in different ways.”可知,实验 表明生活在不同的社会环境中人们表达他们的本能和价值观的方式不同。故选 A。

  4、【D】主旨题。第一段第 2 句就说“rich people are more likely to do immoral things, such as lie or cheat, than poorer people.”比起穷人,富人更有可能做一些不道德的事情,比如撒谎,偷 窃。第二段通过两个实验得出开豪车的富人比普通人更加不注意行人,也就是更不会遵守交 通规则。第三段讲述的是来自上层家庭的学生更有可能做出不诚实的行为。第四段和第五段 阐述了夫人们不太关心别人的感受,且会为了自身利益打破规则,最后一段做了总结。综合全文,D 项“富人更有可能表现糟糕”最符合题意。C 项“所有的有钱人都不值得信任。” 和 A 项“穷人是受人尊敬的”说法过于绝对,排除; B 项“金钱是万恶之源”只是引子, 全文都是在经过实验验证一个观点:富人更有可能做一些不道德的事情。

  以上便是为同学们提供的解题思路希望了可以给同学们带来帮助,如有其他问题请联系本站老师。

推荐简章

更多

    相关文章

    0/300
    精彩留言
    暂无数据
    暂无留言

    热门学校

    更多

    热门专题

    在职研究生报考条件 2024年同等学力成绩查询时间及入口 2024年在职研究生报名时间、报名入口、报考条件 同等学力申硕报考条件